web analytics

Debrecen

Ha a városban járunk, érdemes ellátogatni a Debreceni Egyetem központi, klasszikus stílusú épületéhez is. A gyönyörű épület előtt számos híres ember szobra és egy mesés szökőkút is található.

A város északi részéhez csatlakozó Nagyerdő öreg fái alatt sétálva jut el a látogató a Debreceni Egyetem impozáns főépületéhez, mely Korb Flóris munkája 1932-ből. Különleges hangulatú hely ez, széles lépcső vezet a díszudvar előtti mellvédhez, ahol egyszerre érezheti magát az ember a tudomány templomában és az egyetemi ifjúság zsibongó találkozóhelyén.

Az épületben található díszudvar falára a jogelőd Református Kollégium, majd az egyetem leghíresebb professzorainak és diákjainak nevét vésték fel. A neobarokk épület előtt található a város legegységesebb, francia stílusban tervezett, monumentális parkja, gyönyörű szökőkúttal és szobrokkal.

A Debreceni Nagyerdő volt hazánk első természetvédelmi területe. A város közelsége miatt az erdőnek erdészeti, természetvédelmi funkciói mellett rekreációs funkciója sem elhanyagolható. A fiatal korosztály, a gyermekek a természet ismeretére és szeretetére, annak megóvására való nevelése döntő lehet a Nagyerdő fennmaradása szempontjából is. Az erdő szélén, az erdészet központjában kapott helyett a Diószegi Sámuel Oktatóközpont. Innen indul a “Gyöngyvirág” és az “Odvas keltike” tanösvény, melyek a legszebb tölgyesfoltokon haladnak keresztül. Ez utóbbiak jelenleg nem járhatók.
Ez a város és a szomszédos települések kedvelt kirándulóhelye, ahol szakvezető segítségével ismerkedhetnek meg az erdő élővilágával, és az ezeknek a megőrzése érdekében folyó munkákkal.

Designed by L | Powered by Wordpress