web analytics

Amit nem hagyhatsz ki, ha Sopronban jársz!

Az 57 ezer lakosú Sopron hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja. A Dunántúl északnyugati kiszögellésében helyezkedik el, a Fertő tó medencéje és a Soproni-hegység között. Ausztriától csupán 6 km választja el, ezért nevezik az ország nyugati kapujának. A Soproni-hegység az Alpok legkeletibb nyúlványa. Kristálytiszta levegőjének köszönhetően Sopron jegyzett klimatikus gyógyüdülőhely.

Sopron változatos természeti adottságai, hangulatos utcái, történelmi műemlékei több ezer látogatót vonzanak évről évre. Sopron Magyarország műemlékekben leggazdagabb vidéki települése. A város területének több mint a fele műemlékvédelem alatt áll.

Sopron ősi zárt városmagja már a XIV. században falakkal és várárokkal volt körülvéve. Az utcák vonala a városfalat követi. A XVI. században a városnak csak két bejárata volt: észak felől az Előkapu, délkelet felől a Hátsókapu.  A Belváros mai arca az 1676-os évi nagy tűzvész után alakult ki. Szépen ívelt szűk utcáiba egy-egy torony tekint: az Új utcába a Tűztorony, a Templom utcába az Evangélikus templom, a  Fegyvertár utcába az Orsolya-templom.

Ódon, erkélyes házak, boltíves kapualjak, vaskopogtatós kapuk és árkádos udvarok őrzik a múltat. A Belváros két pólusa a Fő tér és az Orsolya tér, amelyet a Templom utca, a Kolostor utca és a Fegyvertár utca, valamint az Új utca és a Szent György utca kapcsol össze.

A Kolostor utca híres épületei a Zichy-Meskó-palota és a Schreiner-ház.  A Fegyvertár utca legérdekesebb épülete a Greiner-ház.  Az Új utca varázsát a Középkori Ózsinagóga és a Középkori Újzsinagóga valamint az utcában épült paloták adják.

A Szent György utca nevezetes épületei a Szent György Dómtemplom, a “Neugebäude”, a Jezsuita konviktus épülete, a Prépost-ház, a Vitnyédy-ház, az Erdészeti Szakközépiskola, az Eggenberg-ház, az Evangélikus konventház, az Erdődy-palota, az Anna Átrium Rendezvényház és a Sax-ház. A Szent Gyögy utcát és a Várkerületet a Lenck-átjáró köti össze, amelyet a nagy rondella mellett építettek meg a városfal áttörésével.

Designed by L | Powered by Wordpress