web analytics

Visegrád és a Fellegvár

Ki ne lett volna már Visegrádon, de vajon mennyit tudunk arról, mit is látunk, milyen különleges történelmi helyen járunk, amikor ide kirándulunk? A ma látogatható Fellegvár nem az első vár, amely itt épült. Az első vár a tatárjárás során pusztult el, a Sibrik-dombon, az egykori római táborban ált, ennek alapjaira épült.
A visegrádi kettős várrendszert 1250 körül építette IV. Béla király és felesége Lascaric Mária királyné, méghozzá a királynő hozományából. A vár a hegycsúcsot övező erődítésfalakból, két toronyból és egy lakópalotából állt. A későbbi korokban a fővárost ide helyező Károly Róbert király bővítette a várat, s itt került sor az 1335-ös híres királytalálkozóra is. A várat Luxemburgi Zsigmond idején tovább korszerűsítették. A Fellegvárat az Alsóvárral völgyzárófal kötötte össze, mely egészen a Duna partig tartott, ott pedig egy őrtoronyban végződött. A völgyzárófalakon vezetett az a középkori, Esztergomból Budáig tartó út, melyet északon a kaputorony, délen pedig egy kapu zárt le.

Mátyás király uralkodása idején a vár palotaszárnyait teljesen felújították. A várban az évszázadok során több alkalommal is őrizték a szent koronát a koronázási ékszerekkel, sőt egy rablási történet is fűződik Visegrádhoz: 1440-ben Erzsébet királyné megbízásából egyik udvarhölgye, Kottaner Jánosné innen rabolta el a szent koronát. Visegrád koronaőrző hely volt 1529-ig, majd a 1490-től a koronaőrők kezén volt. A török időkben a vár óriási pusztítást szenvedett el, 1544-ben török kézre került. Ez után felváltva volt a török és a magyar csapatoké, majd legvégül a törökök – miután katonai célra már teljesen alkalmatlanná vált – elhagyták a szinte teljesen elpusztult várat. Ekkor nemcsak a vár, hanem a város is elpusztult, sajnos újranépesedése hosszú ideig tartott. A vár helyreállítására az első törekvések az 1870-es évek elején történtek, s még napjainkban is tartanak.

A mai látogató több érdekes kiállítással is találkozhat fellegvári látogatása során:
– A vár történeti kiállítása
– Rekonstruált makett-erődrendszer, vár
– A Szent korona történeti kiállítás
– Panoptikum
– Vadászati, halászati és gazdálkodási kiállítás

Designed by L | Powered by Wordpress