web analytics

Dunai panoráma és várnegyed

Az UNESCO Világörökség Bizottsága 1987-ben felvette a világörökségek listájára a Budapest Duna-parti látképét és a budai Várnegyedet, mely a város egyik legszebb, legromantikusabb része. A budai várnegyed egy ősi városrész és egyúttal az ország legjelentősebb műemlék együttese. Alapítása óta eltelt mintegy nyolcszáz év, ámde szépsége ma is változatlan, jöhetett földrengés, tűzvész, háború, ütközetek, csaták, mesés középkori emlékei mai napig csodálatosak.
Immár több, mint 25 éve a Világörökség részét képezi a Szabadság híd és a Margit híd által közrefogott budai és pesti Duna-part, valamint a Műszaki Egyetem néhány épülete és a Lánchíd által közrefogott terület, a Gellért fürdő, a Gellérthegy a Szabadság-szoborral és a Citadellával, a budai hegyen álló Vár épületei; a királyi palotával, a Víziváros barokk templomai és törökkori fürdői.
A pesti Duna-parton a Parlament, a Roosevelt tér a Magyar Tudományos Akadémia és a Gresham palota tartozik a világörökséghez.

Nem mindenki tudja,hogy a„budai vár” név sokkal többet takar, mint magát a várat vagy a királyi palotát. Ide tartozik még a történelmi negyed számtalan gyönyörű kilátóhellyel. Az idelátogató úgy érzi, visszatért a régmúltba, egy különleges, nyugodt világba, ahol a barokk házak kapualja római köveket s szépen faragott lovagkori ülőfülkéket rejt. A Várnegyed szerves, ám mégis elkülönült része az egykori királyi vár és a kiszolgálására kialakított épületek.

A váron belül a leglátogatottabb hely a Szentháromság tér, amelyen Budapest egyik jellegzetes épülete, az immár hétszáz éves Mátyástemplom tornyosul a város fölé. Maga a templom majdnem olyan idős, mint a palota és sok koronázási ceremónia színhelye volt. Számos király és uralkodó hagyta kézjegyét a templomon, egészen addig, míg 1541-ben a törökök el nem foglalták Buda várát és a templomot mecsetté alakították át. Belsejében, díszes szarkofágban nyugszik III. Béla király és felesége, valamint sok látogatót vonz gazdag egyházművészeti gyűjteménye is. A templom végleges formáját a századfordulón nyerte el mikor számos kisebb épületet csatoltak az épülethez és a templomot felújították neogótikus stílusban. Kiváló akusztikája miatt gyakran rendeznek itt koncerteket is. Aki ide látogat, biztosan érteni fogja, miért a Mátyástemplom gótikus tornya és a mögötte álló Halászbástya a leggyakrabban fényképezett műemlékeink egyike.
Itt található a barokk stílusú régi budai Városháza (ma Collegium Budapest), a neogótikus volt Pénzügyminisztérium, Szt. István szobra, a Halászbástya, mely 1981-ben tervezett, neoromán stílusban épült a középkori várfal helyén, csodálatos panorámát nyújtva a látogatónak. Mellette, szerencsésen ötvözve a régit az újjal, több mint negyedszázada épült fel az első nemzetközi luxusszálloda, a Hilton. A szálloda udvarán középkori kolostor kerengője, belsejében egy templom megmaradt romja áll, s ez utóbbi nyári színházi előadásoknak ad otthont.
A hegy gyomrában található a Budavári labirintus, a felszínen évszázadok építészeti és kulturális emlékeit csodálhatjuk meg. A mélyben barlanglabirintus rejtőzködik, amelynek nagyságát bizonyítja, hogy a II. világháború alatt mintegy 20 ezer német katona fért el benne. Veszélyes a Budavári labirintus annak, aki a legendáiról híres, földalatti várost nem ismeri, de vezetővel mindenki megtekintheti. Kelták és rómaiak is lakták a vidéket. A királyi székhelyet az 1241-42-es tatárjárást követően IV. Béla helyezte Esztergomból a stratégiailag jól védhető és megerősíthető budai Várhegyre.
Közülük a legrégebbi az 1849-ben épült Lánchíd, a leglégiesebb az Erzsébet híd, amely korának egyik első kábelhídja volt, és a legfiatalabb a Lágymányosi híd, amely a város belső forgalmát igyekszik elterelni.

A Duna másik partján a látvány meghatározója a százéves Országház, a Steindl Imre által tervezett neogótikus épület. Mögötte a főváros legnagyobb egyházi építménye, a Szent István-bazilika tornya látható. Nem messze, a Lánchíd pesti hídfőjénél emelkedik a Magyar Tudományos Akadémia méltóságteljes háza, mellette a szecessziós Gresham Palota, amelyben Budapest egyik legelegánsabb szállodája, az ötcsillagos FourSeasons Gresham Palace kapott helyet. A csodás panorámát a Duna-parti szállodasor és a Vigadó patinás épületei teljesítik ki.

Designed by L | Powered by Wordpress