web analytics

Gödöllő

A hangulatos Pest közeli kisvárost, Gödöllőt először a 14. században említették írásos emlékek, amikor is Nagy Lajos király nevelőjének, Pohárnok Péternek adományozta a város területét. Gödöllő tehát antik darabkája hazánknak, melynek legfőbb kincse az egyetemváros, emellett Máriabesnyő kegyhelye és a világhírű Grassalkovich-kastély.

Ezeket a látványosságokat feltétlenül érdemes megtekintened, hiszen egytől egyig maradandó emléket jelentenek Magyarország történelmében. De ha mindenre valamiért nem maradna időd, akkor a Grassalkovich-kastélyt mindenképpen vedd célba, mivel egyedi légkörével és csodálatos építészeti jellegével szinte átrepít a múltba.
A kastélyt Grassalkovich Antal báró építtette, aki Mária Terézia támasza volt. Miután elnyerte a grófi címet egységes birtokrendszert vásárolt magának. Ennek a központjaként jött létre a kastély, majd később a kastélytemplom, később a lovarda és a sörház.

A barokkos gödöllői építmény gyakorlatilag új építészeti stílust hozott létre, melyet a mai napig mindenhol gödöllői stílusnak neveznek. A 19. században a kiegyezés során Erzsébet királyné tulajdonába került ez a csodálatos épület, mely nagyban meghatározza a hely maihangulatát, hisz a Sissy-kultusz hatása napjainkban is érezhető.

Designed by L | Powered by Wordpress