web analytics

Savoyai Kastély

Savoyai KastélyA Ráckevei kastélyt a törökverő Savoyai Jenő herceg építtette, a barokk művészet hagyatékát őrző épület legértékesebb világi alkotás. Alaprajza a francia Vauy-le Vicomte-i kastélyra, az épület, a bécsi Belveder palotára hasonlít.
A kastély tömegformálása rendkívül mozgalmas és egyéni, Johann Lucas von Hildebrandt tervei alapján épült 1702-22 között. Alaprajza a francia Vauy-le Vicomte-i kastélyra, az épület, a bécsi Belveder palotára hasonlít. A barokk művészet hagyatékát őrző épület legértékesebb világi alkotása e kornak hazánkban. Homlokzati részletei olasz hatást tükröznek. Az épület hangulatos belső udvart zár közre, melynek fái védettek, hátsó díszparkjának újratelepítése megkezdődött.

A kupolát a korábbi zsindely helyett rézlemezzel fedték, az előtte lévő terasz korlátján mitológiai alakok szobrait láthatjuk. A középső állítólag magát az építtetőt, Savoyai Jenő herceget ábrázolja. A mellvéd fölött a hercegi címer van.

A Dunára nyíló oldalszárnyakat a korábbi építésvezető, Mayerhoffer András istállókkal zárta le 1750-ben. Ma a beüvegezett kocsifelhajtó a dísztermek előteréül szolgál. Az oldalszárnyakban vendégszobák vannak, a konyha és étterem a pincébe került.

A herceg halála után (1736) a birtok a koronára szállt. A kastély már a XIX. században elvesztette igazi funkcióját; volt raktár, magtár és az 1960-as években az összedőlés fenyegette. Az 1970-es években megkezdett helyreállítás korabeli tervrajzok híján analógiákra és a megmaradt elemekre támaszkodott. Napjainkban kastélyszállóként működik.

Designed by L | Powered by Wordpress